Help Papegaai is weg gevlogen

Je grootste nachtmerrie wordt werkelijkheid je gevleugelde vriend is weg geloven. Het is iets waar geen enkele vogelbezitter aan wilt denken maar helaas wel iets dat iedere vogelbezitter kan overkomen. In deze blog gaan wij dieper in op dit stukje wat als je kromsnavel is weg gevlogen en wat kun je doen om hem zo snel mogelijk te vinden. Hierin maakt het niet uit als je kromsnavel altijd vrij buiten mag rond vliegen of dat hij per ongeluk door een open deur/raam is weg gevlogen want beide situaties zijn even erg. Je bent je kromsnavel kwijt en je weet niet waar hij zich nu bevind. 

We hopen natuurlijk dat je dit nooit hoeft mee te maken maar wat als het je toch gebeurt. Het allerbelangrijkste hoe moeilijk het ook is probeer rustig te blijven. In paniek wordt het namelijk voor jou veel moeilijker om te handelen en hiermee verlies je tijd. Natuurlijk snappen wij ook dat er altijd een vorm van paniek is. De meeste kromsnavels vliegen helemaal niet zo ver weg van de plek waar ze zijn weg gevlogen probeer deze gedachte dan ook vast te houden. Kromsnavels die nooit buiten komen kennen de weg niet zij schrikken en beginnen te vliegen maar weten helemaal niet waar ze naar toe gaan. Hierdoor raakt je kromsnavel verdwaalt en weet hij de weg naar huis niet meer terug te vinden. Zij zijn ook niet gewend om met wind in de vleugels te vliegen de wind neemt ze dan ook een stukje mee de lucht in, ook heeft een kromsnavel dat nooit los buiten heeft gevlogen in verhouding een slechte conditie, want zij hebben nog nooit eerder zo een groot stuk gevlogen. Die slechte conditie is stiekem dan wel een klein voordeel omdat hij sneller uitgeput is en dus sneller iets zoekt om op te gaan zitten om weer bij te tanken, maar er kleven ook nadelen aan. Een kromsnavel dat nooit buiten komt is minder gewend en kan hierdoor sneller schrikken en zal veel meer stress hebben dan een vogel die dat wel gewend is. Daarnaast is het ook belangrijk om in je achterhoofd te houden dat wanneer een kromsnavel mensen gewend is de kans bestaat dat hij mensen opzoekt. Dat hij mensen opzoekt is ergens ook fijn maar hij kan helaas ook bij verkeerde mensen in handen komen. Dat laatste is iets wat je zeker niet hoopt maar helaas wel iets dat gebeurt. Dit zeggen wij niet om jullie bang te maken wel dat hier rekening mee gehouden word. 

Wat zijn de eerste stappen die je doorloopt wanneer je kromsnavel de vleugels heeft genomen. 

Begin direct je zoektocht heb je gezien welke kant hij op ging ga dan die kant uit. Heb je een verre kijker neem deze mee (dit kan handig zijn om in bomen te kijken). Een goede camera met zoomlens kan hier overigens ook bij helpen hier word vaak niet aan gedacht. Kijk ook in lage struiken want ook daar kan je papegaai zich verstopt hebben.

Vraag omstanders of zij een vreemde vogel hebben zien rondvliegen dat wel eens jou papegaai kan zijn. 

Verzamel mensen die je willen helpen met zoeken en stuur hen een filmpje waar je geluiden van je kromsnavel op hebt staan met eventueel jullie eigen stemmen en die van zijn soortgenoten. Deze geluiden zijn herkenbaar voor je kromsnavel en klinken dus vertrouwd wanneer hij deze hoort. 

Gebruik social media zoals facebook om bekent te maken dat je je vogel kwijt bent. Deel dit in groepen uit de omgeven binnen een straal van +/- 5km. Meld het ook in groepen voor vermiste dieren/papegaaien en vraag iedereen om het bericht te delen. Zorg dat mensen contact met je kunnen opnemen door je nummer erbij te vermelden. Ondanks dat dit een zeer makkelijke manier is om mensen op te trommelen om mee te helpen met zoeken bestaan er helaas ook mensen met andere bedoelingen, (hier komen we later in deze blog nog op terug). Meld je vermiste vogel ook aan bij www.amivedi.nl dit is een landelijk systeem waar vermiste dieren op gemeld worden hierdoor weten andere instanties jou ook sneller te vinden wanneer zij jou vogel toevallig vinden of overgedragen krijgen door de vinder. Hierop kun je tevens ook kijken of jou vogel wellicht gevonden is.

zorg dat iemand thuis is dat wanneer je kromsnavel de weg wel weet terug te vinden dat hij ontvangen kan worden. Onthoudt dat het van buiten naar binnen vliegen heel moeilijk voor je kromsnavel is. Je zou zijn kooi buiten kunnen zetten zodat hij daarop kan plaats nemen. Zorg dat je bereikbaar bent voor het geval hij toch de weg terug heeft weten te vinden zodat je je kromsnavel kunt stimuleren om naar je toe te komen. 

Wanneer je berichten krijgt dat mensen je kromsnavel gespot hebben vraag of zij je een foto kunnen sturen. Zo kun je al sneller zien of het wellicht om je kromsnavel gaat. Vermoed je dat het wellicht jou kromsnavel zou kunnen zijn? Ga er naar toe of stuur iemand die je kromsnavel kent om te kijken of hij daar ook daadwerkelijk is. Het kan voorkomen dat je meerdere plekken gemeld krijgt je kunt niet overal te gelijk zijn wel kun je andere vragen om daar voor je te gaan kijken, maak daar gebruik van. Krijg je de bevestiging dat hij daar daadwerkelijk is dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk naar toe.

Wanneer hij er dan ook daadwerkelijk is vraag mensen om afstand te nemen. Ga zelf op een plek staan waar je kromsnavel jou kan zien en waar het ook zo open mogelijk is zodat het makkelijker is om naar je toe te vliegen. Wanneer hij niet naar je toekomt kun je de brandweer inschakelen maar je zult zelf waarschijnlijk mee de hoogwerker in moeten want je kromsnavel zal minder snel bij een vreemde opstappen, ook bestaat er het risico dat hij juist hierdoor weer weg vliegt. De brandweer inschakelen is iets wat je het liefste als laatste noodoplossing doet. De brandweer inschakelen brengt namelijk enorm veel stress met zich mee voor jou kromsnavel. Zorg dat iemand iets voor je haalt waar je je kromsnavel veilig in kunt zetten zoals een kattenreismand (meestal heeft iemand deze wel in de buurt in huis staan) of een bench voor honden maar let op dat je kromsnavel daarin niet door de tralies heen kan. Probeer zo min mogelijk stress te veroorzaken voor je kromsnavel door zelf ook rustig te blijven en rustig tegen hem te spreken zoals je dit normaal ook zou doen. Zorg dat het vertrouwd blijft voor je kromsnavel hierdoor zal hij minder snel opnieuw weg vliegen. 

Je kromsnavel is nog steeds niet terug of gevonden wat nu. 

Blijf je zoektocht voortzetten zoals je deze al deed de kans is nog steeds groot dat hij vrij dicht bij huis zit. 

Blijf gebruik maken van mensen die je willen helpen met zoeken en deel jullie op zodat je niet alles alleen hoeft af te gaan. Zorg dat zij direct contact met je kunnen opnemen als zij je kromsnavel hebben waargenomen. 

Blijf het delen op social media (onthoud ook dat hier nadelen aan kunnen zitten)

breid je zoek gebeid steeds een stukje verder uit. 

Is je kromsnavel niet binnen 24 uur terug ga ook kijken op websites als marktplaats en andere tweedehands websites als facebook pagina's waar papegaaiachtige op aangeboden worden. (zoals eerder gezegd helaas zijn er ook minder fijne mensen die dus geld willen verdienen met jou kromsnavel).

Zorg dat ondanks er ook risico's aan zitten en zeker als je vermoed dat jou kromsnavel ergens online staat het zoveel mogelijk bekendheid krijgt. Hiermee kun je mensen alert maken bij hun zoektocht naar een kromsnavel dat zij wellicht jou kromsnavel tegen komen. 

Het klinkt natuurlijk ontzettend zuur maar wat als je jou kromsnavel tegenkomt en hij te koop staat. Probeer in ieder geval de verkoper niet direct aan te vallen dat het om jou vogel gaat, maar probeer contact te krijgen en een afspraak te plannen. Indien je een afspraak hebt kunnen inplannen kun je waarschijnlijk gaan kijken of het daadwerkelijk om jou kromsnavel gaat. En ja het is zuur en het is krom maar in het ergste geval koop je kromsnavel weer terug. Door bij je oproep (indien mogelijk) te vermelden dat er een beloning wacht voor de vinder verklein je de kans dat jou kromsnavel door verkocht wordt. Tip wat betreft de beloning hierbij hoeft niet direct een bedrag naar gezet te worden het zinnetje "er wacht een beloning voor de vinder" is al voldoende. Niet iedereen heeft de middelen om 1000 euro of meer neer te leggen een mooie bosbloemen met een bedankje of een doosje Merci zal een eerlijke vinder net zo blij mee zijn. 

Doe aangifte als je zeker weet wie jou dier in bezit heeft en niet terug geeft. Ga er vanuit dat politie helaas weinig voor je zal doen, zij zullen de vogel waarschijnlijk niet in beslag nemen en hem terug overhandigen naar jullie. Zij zullen de dader dan ook niet aanhouden. Dat is zuur heel zuur maar helaas werkt het systeem vaak wel zo ook al heb je alle bewijzen dat de vogel echt van jou is. 

Wat doe je dan wel om toch aan te tonen dat het dier van jou is en jij hem graag terug wilt? Neem eens een kijkje op deze site Eigendom (advocaatzoeken.nl) zij leggen duidelijk uit wat en welke wettelijke stappen jij kunt ondernemen, maar ook hoe en wat wanneer jou dier is doorverkocht door de vinder. 

Wij hopen natuurlijk dat dit nooit nodig hoeft te zijn maar indien dit wel het geval zal zijn.. Dan hopen wij dat jullie hiermee de vogel sneller mogen terug vinden, maar ook weten welke stappen er ondernomen kunnen worden en wat je kunt doen om je vogel terug te krijgen.  

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.