Voedsel in de natuur vs in de huiskamer
Kromsnavels eten in de natuur erg gevarieerd want ieder seizoen heeft weer iets anders te bieden. Helaas eten veel huiskamervogels continu het zelfde 365 dagen per jaar. Hierdoor lopen zij ontzettend veel belangrijke voedingstoffen mis wat op den duur voor problemen kan gaan zorgen. Deze problemen kunnen zich uiten in verveling, omdat het voedsel te eentonig wordt. Dit kan zich uiten in gezondheidsklachten, omdat zij belangrijke stoffen niet binnen krijgen.
Stel jezelf eens voor je zou iedere dag het zelfde moeten eten als ontbijt, middag, avond en misschien ook nog als tussendoortjes. In het begin is dat nog niet per direct een probleem, want het eten vind je lekker en je kunt het best ieder moment van de dag eten, maar wat als je 20 jaar later nog steeds ditzelfde moet eten op ieder moment van de dag? Uiteindelijk gaat het eten dat je zo lekker vond je tegenstaan en ga je het steeds meer met lange tanden eten. Het eten is dus niet meer zo lekker als dat het was en dat zal het in die zin ook niet meer worden je hebt het letterlijk tegen gegeten. Dit zelfde geld ook voor kromsnavels wanneer het eten eentonig wordt is de lol er uiteindelijk vanaf en wordt er misschien alleen nog maar een beetje gegeten dat je nog enigszins smaakt, of ze beginnen uit verveling maar aan hun veren te knabbelen wat overigens ook een teken kan zijn van voedingstoffen te kort. Er word vaak alleen nog maar net dat gegeten dat nog enigszins lekker te noemen is. Wij mensen hebben iedere dag een keuze en als we toch een paar dagen hetzelfde eten, dan veranderen we er vaak iets kleins aan om dan toch net een iets andere smaak eraan te geven. Onze kromsnavels zijn geheel afhankelijk van ons, van wat wij ze aanbieden en ze leren eten. Zij hebben dus vrijwel nooit een vrije keuze en ook niet de gelegenheid om zelf boodschappen te doen dat is onze taak om die voor onze kromsnavel te doen.
Al dat eentonige eten word niet alleen saai, het kan op termijn ook gezondheidsproblemen met zich mee brengen. Overgewicht met vervetting, maar ook vermagering waarbij voedingstoffen te korten een belangrijke rolspelen met alle gevolgen van dien. Ook hierbij kan verenplukken ontstaan, want uit veren kunnen ook voedingstoffen gehaald worden die tenminste nog een beetje de te korten kunnen aanvullen. Stress die hierdoor kan ontstaan kan verenplukken in de hand werken. In het wild zal je nooit een kale vogel tegenkomen, want in het wild zijn die prachtige veren ontzettend belangrijk om de vogel te beschermen, maar ook om te kunnen vliegen. In het wild zal geen enkele vogel constant het zelfde voedsel tot zich nemen er zit altijd afwisseling in, want de jaargetijde bepalen wat er te vinden is in dat seizoen. Kromsnavels in het wild eten dus gevarieerd met steeds andere keuzes tot hun beschikking. Er zullen wel voedingskeuzes zijn die vrijwel het gehele jaar te vinden zijn en die zij dan ook regelmatig zullen eten. Vergelijk dit met ons boterhammetje of kommetje yoghurt dat we dagelijks eten, maar daar buiten geeft het nog veel meer andere keuzes. Juist die variatie is ontzettend belangrijk en kan dan ook een rolspelen in het gedrag van je kromsnavel.
Variatie hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, door je kromsnavel dagelijks wat vers fruit en groente aan te bieden en deze het liefste in de ochtend te geven zodat hij daarmee zijn dag kan beginnen en in de middag/avond droog voer tot beschikking te stellen voorkom je vaak al veel problemen. Het hoeft heus niet iedere dag een 5 sterren uitgebreid ontbijt buffet te zijn al zal je kromsnavel dit zeker waarderen. Het belangrijkste is dat hij keuzes tot zich krijgt om gevarieerd te kunnen eten denk hierbij aan broccoli, bloemkool, spuitjes, radijsjes, wortel, boerenkool, flessen pompoen, spinazie, witlof, waterkers, venkel, zoete aardappel, rucola sla, banaan, appel, aardbei, framboos, cranberry, blauwe bessen, bramen, kaki, kokosnoot, mango, papaja, passievrucht, kiwi en zo is er nog een hele lijst met wat onze kromsnavels allemaal mogen eten. Hierdoor is het niet zo moeilijk om een gevarieerde voeding te bereiden. Ook is veel voedsel geschikt om in te vriezen hierdoor kun je ook kleine hoeveelheden invriezen zodat je niet telkens alles hoeft te bereiden om een gevarieerde voeding neer te zetten. Na het ontdooien kun je hier alsnog ter variatie producten aan toevoegen die niet ingevroren kunnen worden. Wel is het verstandig om te kijken of je kromsnavel het nog wilt eten nadat het bevroren is geweest, omdat de structuur kan veranderen oogt het voor sommige (kieskeurige) kromsnavels niet meer als vers, maar meer als een waterig papje. Hier kun je wel eventueel ongekookte volkoren pasta aan toevoegen die het overtollige water op kan nemen en dit is ook veilig voor je kromsnavel om te eten.
Met de zaadmengsels kun je ook variatie brengen aan de voeding voor je kromsnavel. Door er zo nu en dan een verandering in te brengen door een zaadmix erbij te nemen die andere zaden bevat, of een bloemenmix, of een mix waar kruiden aan toegevoegd zijn. Dit geeft zo nu en dan afwisseling wat ook de nieuwsgierigheid wekt van je kromsnavel en die nieuwsgierigheid naar voeding is harstikke goed voor je kromsnavel. Wel is het uiteraard belangrijk om er rekening mee te houden dat de voeding die je aanbied ook veilig is voor je kromsnavel.
In onze webshop vind je ook variatie in zaadmixen als bloemenmixen en mixen waar kruiden aan toegevoegd zijn. Hierdoor bied je ook gemakkelijk variatie aan en is het niet steeds hetzelfde zaadmengsel(s) dat je aanbied, vrijwel ieder pakket aan mixen bevat andere ingrediënt keuzes waardoor er ook een afwisseling toegevoegd kan worden aan standaard mixen. Daarbij is het bij ons ook mogelijk om je eigen mix samen te stellen dit geeft ook meer vrijheid in keuzes.
Reactie plaatsen
Reacties