Een vrije vogel is een blije vogel

He.. wat.. nee hier bedoelen we niet mee dat onze kromsnavel zomaar in het wild kan gaan rondvliegen buiten alhoewel je dit je kromsnavel wel kunt leren ( hier komen we later op terug).

Maar wat bedoelen we hier dan wel mee? Nou heel simpel eigenlijk geef je kromsnavel meer ruimte dan alleen zijn kooi. Een kromsnavel dat alleen maar in een kooitje moet leven zal minder gelukkig en dus minder goed in zijn veren zitten dan een kromsnavel die wel uit zijn kooi mag. Verrijking is een van de belangrijkste dingen voor een kromsnavel maar wat is verrijking nou eigenlijk? Verrijking hebben we in meerdere manieren voor je kromsnavel, zoals bij voeding is verrijking in bewegingsmogelijkheden ook erg belangrijk voor je kromsnavel. Je kromsnavel vind het heerlijk als hij gewoon de ruimte heeft om zijn vleugels te kunnen strekken om te kunnen klimmen en klauteren maar ook vliegen is iets waar een kromsnavel zijn vleugels voor gekregen heeft. 

Ik persoonlijk ben een mindere voorstander van de vleugels laten knippen bij je kromsnavel maar hierin moet ieder uiteraard zijn eigen keuze maken. Zelf denk ik dat iedere vogel de gelegenheid moet kunnen hebben om te kunnen vliegen en dit zeker bijdraagt tot een gezondere en gelukkigere kromsnavel. Waarvoor heeft hij anders die prachtige functie voor gekregen? Ik ben er in ieder geval jaloers op bespaart ons veel brandstof om ons te kunnen verplaatsen i.p.v. door middel van een auto. 

Maar welke keuze je hierin ook maakt geknipt of niet iedere kromsnavel zou op z'n minst het recht moeten hebben om uit zijn kooi te komen. Om de wereld op een andere manier te ontdekken dan tussen de tralies alsof ze opgepakt zijn voor een zwaar delict.  Door de wereld van je kromsnavel groter te maken zal hij zich ook beter in zijn veren gaan voelen. Er is veel meer bewegingsruimte buiten de kooi dan in de kooi gewoon even lekker je vleugels strekken zonder ergens tegenaan te zitten. Lekker even kunnen rondlopen of vliegen. Spelen met andere dingen dan wat in je kooi hangt en vooral even vogel kunnen zijn.  

Er zijn tegenwoordig genoeg spullen op de markt om je vogel ook buiten zijn kooi mee te kunnen laten vermaken op een veilige manier en klimbomen zijn daar een van. Het leuke aan z'n boom is dat je deze vaak zelf nog kunt inrichten met kleine veilige speeltjes voor je kromsnavel. Zoek in huis een geschikte plek voor je kromsnavel waar hij zich heerlijk kan vermaken. Ook eten aan je klimboom hangen is ontzettend leuk voor je kromsnavel of het eraan/erin verstoppen zo moet hij meer moeite doen om zijn eten te pakken te krijgen. In de natuur ligt het ook niet allemaal voor het oprapen daar moeten zij immers ook voor rondscharrelen om hun voedsel te vinden. Ook verrijking in vrijheid kan gedragsproblemen bij je kromsnavel (voorkomen) verminderen. Als je kromsnavel zich verveeld bestaat er altijd een kans dat hij daarom zijn veren gaat plukken of ander ongewenst gedrag gaat uiten. Natuurlijk zijn er nog vele andere redenen dat een kromsnavel gaat verenplukken en is het altijd belangrijk dit eerst door een goede vogelarts te laten uitsluiten dat er niets met de gezondheid van je kromsnavel aan de hand is. Wij zijn uiteraard geen vogelarts en kunnen daar dan ook zeker geen uitspraken over doen, wel kunnen we handvaten meegeven om dat misschien te kunnen voorkomen dat gedragsproblemen bij je kromsnavel kan gaan opspelen. Wij beseffen ons ook ontzettend goed dat iedere vogel anders is en daar raden wij iedereen ook bij aan verdiep je in de vogelsoort die je hebt of graag wilt aanschaffen. Door hier goed van op de hoogte te zijn kun je zelf al inschatten of deze überhaupt bij je past want een kromsnavel vraagt nou eenmaal ook aandacht liefde en zorg. 

terug op verrijking... Een kromsnavel dat ruimte krijgt buiten zijn kooi om is vaak een gelukkigere kromsnavel. Ook vinden kromsnavels het vaak heerlijk om buiten te kunnen zijn dit kan op verschillende manieren. Zo zijn er speciale rugzakken waar je kromsnavel veilig in kan zitten en met je mee kan de wijde wereld in, maar wat dacht je van een tuigje hiermee zit je kromsnavel dichter bij jou als het dan allemaal toch even spannend wordt heeft hij in ieder geval jou dichtbij. Maar kromsnavels zijn ontzettend slimme vogels en zij kunnen ook leren om buiten los rond te vliegen free flight wordt dat genoemd. Hiermee worden kromsnavels getraind om te leren los te vliegen. hiervoor zijn verschillende cursussen te vinden met ervaren trainers die jou de kneepjes van het vak kunnen leren. Free flight is zeker ook een verrijking voor je kromsnavel maar we begrijpen ook dat dit erg spannend is en misschien net een stapje te ver gaat voor sommige. Maar wanneer je hier wel interesse in hebt is het raadzaam om hierover je goed te verdiepen want het is zeker niet geheel zonder risico. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook genoeg andere mogelijkheden om je kromsnavel veilig mee naar buiten te kunnen nemen. Op het internet is hier nog veel meer informatie over te vinden. 

 

Wat vind jullie kromsnavel leuk en waar wordt hij blij van? Schrijf het hieronder in een reactie.  

Wij zijn in ieder geval benieuwd.

Reactie plaatsen

Reacties

Marsha
een jaar geleden

Ge-wel-dig en super duidelijk stukje hier kunnen een hoop mensen wat van leren!

Mijn zwartkopqaick Cocie vind het heerlijk in zijn zuig mee naar buiten, op de fiets me dochter naar school brengen, de supermarkt mee in gaan, maar ook mee naar stal en naar het bos en strand.. vooral die laatste 3 wordt hij helemaal vrolijk als we heerlijke kruiden en takjes mee nemen voor hem thuis 🥰